Ubrændthed i forældrerollen

Når vi snakker udbrændthed (e. burn-out), forbinder individer det tit med arbejdspladsen, men det findes også udbrændthed i forældrerollen og i personlige forhold.

Hvad er udbrændthed? Det er når individer oplever langvarig stress, som kan føre til mental, følelsesmæssig eller fysisk udmattelse. Det, der kendetegner udbrændthed blandt forældre i denne sammenhæng, er når livet kan blive overvældende på grund af langvarig træthed for at konstant imødekomme barnets / børnenes (ægtefællens) krav.

Forskning fra 2019 fandt, at forældre, der oplever udbrændthed, risikerer at miste kontakt til barnet. Forælderne kan nemt begynde at relatere negative følelser til barnet. Dette kan have alvorlige konsekvenser for forholdet mellem forældre og barn. Desuden begynder en forælder at tvivle på sig selv som en god forælder, hvilket yderligere kan medføre tristhed og belastning. Flere hushold i dag består af, at begge forældre arbejder ude sammenlignet med før. Dette kan øge risikoen for udbrændthed. Derudover har der været en betydelig stigning bland enlige forældre sammenlignet med før. Arbejdet og andre opgaver begynder at konkurrere med barnets opmærksomhed.

Det skal bemærkes, at der ikke findes noget som en perfekt forælder, og et forsøg på at være sådan en kan også forårsage stress, angst eller udmattelse.

Undersøgelser har fundet det vanskeligt at finde kønsforskelle, men fordi mænd generelt scorer lidt højere end kvinder på en selvmedfølelsesskala, kan kvinder muligvis være mere sårbare. En undersøgelse viste, at mødre, der arbejder ude, er i en særlig risikogruppe for at opleve udbrændthed.

Forskning har vist at den største risikofaktor for forældrenes udbrændthed, er forsømmelse. Forsømmelser over for sig selv. Mange nybagte forældre har svært ved at forlade deres barn med det formål at få lidt tid for sig selv og dette kan blive til en vane. Det er faktisk bedre for forælderen og barnet, hvis forælderen kan få noget hvile og gøre noget også uden barnet. Noget, der kan genoplade forældrene, kan også fungere som forebyggende.

Forældre skal være forsigtige med ikke at overse sig selv og sine interesser. Den sociale del er meget vigtig. En af de første ting som vi skubber væk, når vi oplever stress, er det sociale. Det er meget uheldigt, fordi det sociale medfører tit glæde, og desuden kan latteren frigive nogle glade hormoner, der er godt for alle.

Det er vigtigt, at forældrene er opmærksomme på at passe godt på sig selv. Hvis du er en forælder, der oplever træthed eller udmattelse, kan det være et godt tidspunkt at søge hjælp, enten fra venner, familie eller fagfolk.

I denne artikel skrev jeg mest om forældrenes udbrændthed, men vil også gerne henlede opmærksomheden på muligheden for at knytte udbrændingsdefinitionen til dit forhold til din ægtefælle. Uanset hvad det er, er det vigtigt at være opmærksom og passe på sig selv.

Kontakt mig for spørgsmål eller booking af terapi eller coaching: 

Kontakt mig

Billede efter Jude Beck on Unsplash

0 Points


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *