Nostalgi og dens positive virkninger

Jeg var til et meget interessant foredrag på Universitetet. Konstantin, en professor i social- og personlighedspsykologi, kom for at diskutere de virkninger, som nostalgi kan have på vores mentalitet. Jeg vil gerne dele (kort version) denne positive oplevelse.

Vi har alle hørt om nostalgi, men vi kender generelt mindre til virkningerne af nostalgi på os. Et klassisk eksempel på nostalgi kan være en særlig lugt eller det at høre en sang i radioen der tager os nogle år tilbage og varmer os med nogle gode minder.

Når lugten ikke længere er til stede eller sangen er overstået, ville jeg have troet, at de nostalgiske virkninger også forsvandt, uden at tænke så meget om det. Forskningen om dette emne viser imidlertid, at virkningerne er større og mere forlængede end forventet.

Her er nogle eksempler på dens indflydelse:

  • Øger optimismen
  • Øger inspiration
  • Øger kreativiteten
  • Øge incitamenter
  • Øger folks positive følelser om sig selv

En undersøgelse blev gennemført, hvor forsøgspersonerne blev bedt om at tænke på en dejlig begivenhed fra fortiden, og resultaterne viste, at forsøgspersonerne følte sig mere lykkeligere bagefter og blev derfor mere optimistiske og fyldt med inspiration. Disse virkninger varede hele dagen.

Kreativiteten blev også målt, og det viste sig, at deltagerne, der var i nostalgi-gruppen, var mere åbne for nye oplevelser og blev derfor mere kreative i deres skrifter.

En anden gruppe af deltagere bestod af studerende, der var på vej til eksamen. De blev opdelt i to grupper, således at halvdelen blev bedt om at tænke på en begivenhed fra deres barndom, der giver anledning til gode følelser, i forhold til kontrolgruppen som ikke skulle tænke om noget specielt. Resultaterne viste, at nostalgi-gruppen fik bedre resultater end kontrolgruppen.

Jeg blev så inspireret af dette foredrag, at før min sidste eksamen i psykologien lyttede jeg til nostalgisk musik. Selvom at jeg ikke kan bekræfte, at min gode karakter skyldtes nostalgiske virkninger, kan jeg dog sige, at min eksamensangst var alvorligt reduceret.

Det er værd at nævne, at det at hæve nostalgiske følelser ikke er en behandlingsform. Denne fremgangsmåde kan dog øge din robusthed hele dagen og udstyre dig bedre til mange daglige forhold.

Derfor anbefaler jeg, at hvis du har en mental blokering, sidder fast i en ubehagelig opgave, skal til eksamen, eller bare er træt af din partner eller vejret, så anbefaler jeg at du lytter til nogle gode melodier fra din fortid og ser om det har en positiv effekt på dit humør.

Kontakt mig for spørgsmål eller booking af terapi eller coaching: 

Kontakt mig

Billede taget af : Snæþór Sigurbjörn Halldórsson 

0 Points


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.