Identitetskrise til din valgte profession

Gennem mit job som psykolog har jeg flere gange hørt om personer, der fortryder deres uddannelsesvalg. Dette er virkelig tankevækkende og bekymrende, især da disse personer har brugt tid og penge på uddannelse og måske brugt mange år på at arbejde med deres valgte erhverv. Men hvad så? Skal det hele smides ud af vinduet? Slettes? Skal vedkommende starte forfra?

Der er ofte en underliggende årsag til en identitetskrise som denne. De personer, som jeg har hørt om eller arbejdet med, har alle en ting til fælles: De har været overbelastet og stresset på arbejdspladsen eller mens de læser, hvilket til sidst fører til udbrændthed.

Min ven fortalte mig for nylig om en pige, der havde brugt fire år på at studere for at blive sygeplejersker. Da hun begyndte at arbejde, handlede arbejdet mere om kvantitet end kvalitet, hvilket derefter førte til, at hun oplevede alvorlig langvarig stress, der endte med at hun blev sygemeldt med stress. I løbet af sit sygefravær fik hun ikke en behandling og heller ikke de rigtige værktøjer, der kunne fungere som forebyggende, hvis hun står over for alvorligt stress igen.

Hvad der sker er, at enkeltpersoner bliver ivrige efter at vende tilbage til arbejde og med rette. For dem, der har oplevet negative fysiske og følelsesmæssige reaktioner på deres tidligere arbejdsplads, er det helt forståeligt, at de forbinder dem direkte med deres arbejde. Langvarig arbejdsstress kan være så overvældende at det kan få individer til at kaste op. Det er et eksempel på en meget stærk fysisk reaktion på noget, som du har viet mange år af dit liv til.

Tilbage til min ven: Efter sit sygefravær fik hun et job ved rengøring og vendte aldrig tilbage på sygeplejefeltet siden.

Dette er ikke den første historie, jeg har hørt om, om en dramatisk retningsændring efter at have oplevet arbejdsstress. Det gør mig trist, fordi vi har brug for sygeplejersker, læger, piloter, tømrere, osv. Vi har brug for nøjagtigt disse mennesker, der var så lidenskabelige over deres erhverv, at de dedikerede alle disse år til at studere, uddanne og ansøge om job inden for deres felt.

Jeg har sagt dette før, men jeg vil understrege det igen: Søg hjælp, hvis du oplever langvarig stress! Det kan behandles, og det er aldrig for sent.

Kontakt mig for spørgsmål eller booking af tid : 

Kontakt mig

Billede fra: Snæþór Sigurbjörn Halldórsson

 

 

 

0 Points


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.